3 portioner 

Sallad: 

1 dl bulgur 

1/3 buljongtärning 

(förkokta) rödbetor 

150 g salladsost 

15-20 st valnötter 

60 g babyspenat 

Dressing: 

2,5 msk olivolja 

½ tsk vitvinsvinäger 

1 tsk honung 

Salt 

Peppar 

Torkad timjan 

Gör såhär:  

Sallad: Börja med att koka upp bulgurn med 2 dl vatten och buljongen. Klyfta sedan rödbetorna. OBS! Använd gärna förkläde då det inte är kul att få rödbetsfläckar på favorittröjan! Om du vill att rätten ska gå snabbt och enkelt att laga väljer du förkokta rödbetor i butiken, men självklart kan du preparera råa betor själv också! Tärna salladsosten och grovhacka valnötterna. Kontrollera ifall spenaten är sköljd, annars, skölj den ordentligt! Lägg sedan upp en tredjedel av vardera ingrediens i lager på tre tallrikar, alternativt blanda runt allt i en salladsskål. 

Dressing: Tillsätt olja, vinäger, honung, salt, peppar och timjan i en liten bägare och blanda runt noggrant med en sked. Häll den jämnt över salladen. 

Pris: 16,6 kr / portion

 

Rödbetssallad 

Näringsinnehåll 

Referensvärden (för en måltid) 

Energi 

471 kcal 

Individuellt 

Protein 

1g 

Individuellt 

Fett 

3g 

Individuellt 

Varav mättat fett 

7,8 g 

< 8 g 

Kolhydrater 

32 g 

Individuellt 

Fibrer 

5,9 g 

Ca 10 g 

D-vitamin 

0,µg 

Ca 3 µg 

C-vitamin 

11,7 mg 

Ca 23 mg 

Kalcium 

375 mg 

Ca 240 mg 

Järn 

2,mg 

Ca 4,5 mg 

Folat 

137 µg 

Ca 12 0µg 

 

Kommentarer om näringsinnehållet: Det här är nog den näringsmässigt "sämsta" måltid jag har publicerat hittills; den en har en väldigt hög fetthalt inklusive mättat fett och skralt med fibrer och C-vitamin. Jag tycker att detta är väldigt roligt, då nog de flesta skulle förvänta sig att en sallad med nyttigheter som spenat, valnötter och olivolja skulle vara just nyttig, och jag säger absolut inte emot! Det finns en hel del bra grejer i denna rätt också, så som en hög halt av enkelomättade fettsyror vilket har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, samt relativt mycket omega 3 och 6. Den har även ett högt innehåll av kalcium vilket många av mina lunch- och middagsrätter annars saknar. På det viset skapar den balans, och balans och variation är något av det absolut viktigaste med kost. Men det är ett talande exempel på hur det man tror att är supernyttigt inte alltid lever upp till sitt rykte, och vice versa. 

Det bör tilläggas att de låga nivåerna av vissa näringsämnen självklart går att åtgärda enkelt genom att lägga till t.ex. strimlad vitkål och apelsintärningar (vilket jag dessutom tror att skulle passa bra ihop smakmässigt).

Matildas kommentarer: Denna rätt är utmärkt om man vill slänga ihop en väldigt snabb lunch som känns fräsch men ändå matig. Jag hade inte jättehöga förväntningar på smaken då den är så enkel, men blev positivt överraskad! Smakerna från råvarorna kommer fram tydligt och blandar sig väldigt väl med varandra. Om man gillar råvarorna kommer man att gilla den här salladen. Ofta brukar rödbetor kombineras med chevré, vilket ger en lite "dovare" smak. Jag tycker dock att en syrlig salladsost passar mycket bättre till och känns mycket fräschare. Som jag nämnde ovan hade man kunnat komplettera med extra syrlighet genom att slänga i lite bitar av någon citrusfrukt, t.ex. apelsin. Lite extra knaprighet hade också varit gott då valnötterna är det enda med lite tuggmotstånd. För detta syfte hade strimlar vitkål kunnat passa bra. Sammanfattningsvis mycket god och över förväntan! Betyg: 8/10 

Rödbetssallad

Recept En kommentar

3 portioner 

Sallad: 

1 dl bulgur 

1/3 buljongtärning 

(förkokta) rödbetor 

150 g salladsost 

15-20 st valnötter 

60 g babyspenat 

Dressing: 

2,5 msk olivolja 

½ tsk vitvinsvinäger 

1 tsk honung 

Salt 

Peppar 

Torkad timjan 

Gör såhär:  

Sallad: Börja med att koka upp bulgurn med 2 dl vatten och buljongen. Klyfta sedan rödbetorna. OBS! Använd gärna förkläde då det inte är kul att få rödbetsfläckar på favorittröjan! Om du vill att rätten ska gå snabbt och enkelt att laga väljer du förkokta rödbetor i butiken, men självklart kan du preparera råa betor själv också! Tärna salladsosten och grovhacka valnötterna. Kontrollera ifall spenaten är sköljd, annars, skölj den ordentligt! Lägg sedan upp en tredjedel av vardera ingrediens i lager på tre tallrikar, alternativt blanda runt allt i en salladsskål. 

Dressing: Tillsätt olja, vinäger, honung, salt, peppar och timjan i en liten bägare och blanda runt noggrant med en sked. Häll den jämnt över salladen. 

Pris: 16,6 kr / portion

 

Rödbetssallad 

Näringsinnehåll 

Referensvärden (för en måltid) 

Energi 

471 kcal 

Individuellt 

Protein 

1g 

Individuellt 

Fett 

3g 

Individuellt 

Varav mättat fett 

7,8 g 

< 8 g 

Kolhydrater 

32 g 

Individuellt 

Fibrer 

5,9 g 

Ca 10 g 

D-vitamin 

0,µg 

Ca 3 µg 

C-vitamin 

11,7 mg 

Ca 23 mg 

Kalcium 

375 mg 

Ca 240 mg 

Järn 

2,mg 

Ca 4,5 mg 

Folat 

137 µg 

Ca 12 0µg 

 

Kommentarer om näringsinnehållet: Det här är nog den näringsmässigt "sämsta" måltid jag har publicerat hittills; den en har en väldigt hög fetthalt inklusive mättat fett och skralt med fibrer och C-vitamin. Jag tycker att detta är väldigt roligt, då nog de flesta skulle förvänta sig att en sallad med nyttigheter som spenat, valnötter och olivolja skulle vara just nyttig, och jag säger absolut inte emot! Det finns en hel del bra grejer i denna rätt också, så som en hög halt av enkelomättade fettsyror vilket har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, samt relativt mycket omega 3 och 6. Den har även ett högt innehåll av kalcium vilket många av mina lunch- och middagsrätter annars saknar. På det viset skapar den balans, och balans och variation är något av det absolut viktigaste med kost. Men det är ett talande exempel på hur det man tror att är supernyttigt inte alltid lever upp till sitt rykte, och vice versa. 

Det bör tilläggas att de låga nivåerna av vissa näringsämnen självklart går att åtgärda enkelt genom att lägga till t.ex. strimlad vitkål och apelsintärningar (vilket jag dessutom tror att skulle passa bra ihop smakmässigt).

Matildas kommentarer: Denna rätt är utmärkt om man vill slänga ihop en väldigt snabb lunch som känns fräsch men ändå matig. Jag hade inte jättehöga förväntningar på smaken då den är så enkel, men blev positivt överraskad! Smakerna från råvarorna kommer fram tydligt och blandar sig väldigt väl med varandra. Om man gillar råvarorna kommer man att gilla den här salladen. Ofta brukar rödbetor kombineras med chevré, vilket ger en lite "dovare" smak. Jag tycker dock att en syrlig salladsost passar mycket bättre till och känns mycket fräschare. Som jag nämnde ovan hade man kunnat komplettera med extra syrlighet genom att slänga i lite bitar av någon citrusfrukt, t.ex. apelsin. Lite extra knaprighet hade också varit gott då valnötterna är det enda med lite tuggmotstånd. För detta syfte hade strimlar vitkål kunnat passa bra. Sammanfattningsvis mycket god och över förväntan! Betyg: 8/10