Fänkålsgryta med saffransris

Kommentera
 
 

4 portioner: 

Fänkålsgryta: 

500 g fänkål 

230 g kikärter (kokta/konserverade) 

1 stor gul lök 

1 msk rapsolja 

400 g passerade tomater 

1,2 dl havregrädde 

2/3 grönsaksbuljongtärning 

½ tsk mineralsalt 

1 krm svartpeppar 

Rivet skal av 1 citron 

1,5 msk torkad persilado 

1 stor vitlöksklyfta 

Riven ost till garnering 

Saffransris:  

3 dl parboiled ris 

7 dl vatten 

0,5 msk rapsolja 

2 krm mineralsalt 

0,5 g saffran 

Gör så här: 

Saffransris: Koka upp riset tillsammans med rapsolja och saffran och låt småkoka under lock tills det är torrt. Rör om emellanåt för att fördela olja och saffran jämnt.  

Fänkålsgryta: Grovhacka löken och fräs i rapsolja tillsammans med den pressade vitlöken.  Skär fänkålen i ca 3-4 cm stora bitar och fräs den tillsammans med kikärterna och löken. Häll över de passerade tomaterna och havregrädden och smula ned buljongtärningenLåt småkoka på medelhög värme i cirka 10 minuter och tillsätt sedan citronskalet, svartpeppar, mineralsalt och persiladoLägg upp på tallrik tillsammans med riset och smula lite riven ost över fänkålsgrytan. 

Pris: 18,3 kr/portion (13,3 kr/portion utan saffran)

 

Fänkålsgryta med ris 

Näringsinnehåll 

Referensvärden (för enmåltid) 

Energi 

477kcal 

Individuellt 

Protein 

16g 

Individuellt 

Fett 

13g 

Individuellt 

Varav mättat fett 

1,8g 

< 8 g 

Kolhydrater 

70g 

Individuellt 

Fibrer 

11g 

Ca10 g 

D-vitamin 

0µg 

Ca 3µg 

C-vitamin 

71mg 

Ca23 mg 

Kalcium 

314mg 

Ca 240 mg 

Järn 

6mg 

Ca4,5 mg 

Folat 

94µg 

Ca 120µg 

 
Kommentarer om näringsinnehållet: Själva grytan är ganska energisnål (71 kcal/100 g) vilket gör att man skulle kunna äta större portioner av den och på så sätt få i sig mer vitaminer, mineraler och protein. Portionen som vi har räknat med ovan väger dock redan hela 357 g (utan ris) och är nog i största laget för vad man orkar få i sig på en sittning. Rätten saknar helt D-vitamin vilket man kan ändra på genom att använda smör/rapsblanding istället för rapsolja vilket även kan rekommenderas av andra anledningar (vi hade dock bara rapsolja hemma). Rätten har väldigt låga nivåer av mättade fetter vilket är bra med avseende på hjärt- och kärlsjukdomar och den bidrar även med mycket fibrer vilket är bra för viktkontroll m.m. Den innehåller rikligt med järn vilket alltid är ett välkommet tillskott hos menstruerande kvinnor.
 
Peters kommentarer: Så i dag bjöds det på fänkålsgryta och de var inte utan förbehåll jag provsmakade den här rätten. Som tur var har jag stort förtroende för Matilda då hon i princip alltid lyckas få till god mat, och likväl denna gången lyckades hon!

Den här rätten innehöll en hel del smaker som jag personligen sällan använder och ofta ställer mig tveksam till i mat. Fänkål har en distinkt smak av lakrits vilket jag varken uppskattar i mat eller i godis och saffran, som i många kulturer framförallt används i ris, förknippar jag i princip bara med lussebullar. Så med förväntingar att maten skulle smaka lakritslussebulle (inget jag någonsin har, eller kommer längta efter att smaka) blev jag mycket positivt överraskad!

Man kände en lätt doft av lussebulle när man serverade vilket gjorde mig tveksam men efter första tuggan var jag övertygad, de var faktiskt gott. Lussebullssmaken var inte alls märkbar i det stora hela och någon smak av lakrits kände jag inte alls. Fänkålen hade en lite bitter men överlag ganska saftig smak. Kryddorna i maten passade väl i hop och gav en fräsch känsla i munnen, man kände sig nyttig medans man åt det!

Skulle jag förändra eller lägga till något skulle de vara att lägga till något sött för att balansera det bittra, lite socker eller russin som Matilda föreslog (men russin i maten skrämmer mig också även fast jag vet att det kan va gott). Annars är det här en utmärkt måltid för när man är sugen på en god måltid som man känner sig fräsch efter! Betyg: 7/10

Matildas kommentarer: Denna rätt kändes väldigt fräsch och samtidigt mättande. Det kändes även som en rätt som jag skulle kunna äta många gånger på raken utan att tröttna på. Lite annorlunda smaker vilket alltid är roligt. Jag tror att det hade kunnat vara gott att tillföra lite sötma genom att blanda ned några russin i det varma riset. Ett glas rött passade mycket bra till! Betyg: 8/10