

4 portioner:
Fänkålsgryta:
500 g fänkål
230 g kikärter (kokta/konserverade)
1 stor gul lök
1 msk rapsolja
400 g passerade tomater
1,2 dl havregrädde
2/3 grönsaksbuljongtärning
½ tsk mineralsalt
1 krm svartpeppar
Rivet skal av 1 citron
1,5 msk torkad persilado
1 stor vitlöksklyfta
Riven ost till garnering
Saffransris:
3 dl parboiled ris
7 dl vatten
0,5 msk rapsolja
2 krm mineralsalt
0,5 g saffran
Gör så här:
Saffransris: Koka upp riset tillsammans med rapsolja och saffran och låt småkoka under lock tills det är torrt. Rör om emellanåt för att fördela olja och saffran jämnt.
Fänkålsgryta: Grovhacka löken och fräs i rapsolja tillsammans med den pressade vitlöken. Skär fänkålen i ca 3-4 cm stora bitar och fräs den tillsammans med kikärterna och löken. Häll över de passerade tomaterna och havregrädden och smula ned buljongtärningen. Låt småkoka på medelhög värme i cirka 10 minuter och tillsätt sedan citronskalet, svartpeppar, mineralsalt och persilado. Lägg upp på tallrik tillsammans med riset och smula lite riven ost över fänkålsgrytan.
Pris: 18,3 kr/portion (13,3 kr/portion utan saffran)
Fänkålsgryta med ris |
Näringsinnehåll |
Referensvärden (för enmåltid) |
---|---|---|
Energi |
477kcal |
Individuellt |
Protein |
16g |
Individuellt |
Fett |
13g |
Individuellt |
Varav mättat fett |
1,8g |
< 8 g |
Kolhydrater |
70g |
Individuellt |
Fibrer |
11g |
Ca10 g |
D-vitamin |
0µg |
Ca 3µg |
C-vitamin |
71mg |
Ca23 mg |
Kalcium |
314mg |
Ca 240 mg |
Järn |
6mg |
Ca4,5 mg |
Folat |
94µg |
Ca 120µg |
Den här rätten innehöll en hel del smaker som jag personligen sällan använder och ofta ställer mig tveksam till i mat. Fänkål har en distinkt smak av lakrits vilket jag varken uppskattar i mat eller i godis och saffran, som i många kulturer framförallt används i ris, förknippar jag i princip bara med lussebullar. Så med förväntingar att maten skulle smaka lakritslussebulle (inget jag någonsin har, eller kommer längta efter att smaka) blev jag mycket positivt överraskad!
Man kände en lätt doft av lussebulle när man serverade vilket gjorde mig tveksam men efter första tuggan var jag övertygad, de var faktiskt gott. Lussebullssmaken var inte alls märkbar i det stora hela och någon smak av lakrits kände jag inte alls. Fänkålen hade en lite bitter men överlag ganska saftig smak. Kryddorna i maten passade väl i hop och gav en fräsch känsla i munnen, man kände sig nyttig medans man åt det!
Skulle jag förändra eller lägga till något skulle de vara att lägga till något sött för att balansera det bittra, lite socker eller russin som Matilda föreslog (men russin i maten skrämmer mig också även fast jag vet att det kan va gott). Annars är det här en utmärkt måltid för när man är sugen på en god måltid som man känner sig fräsch efter! Betyg: 7/10
Matildas kommentarer: Denna rätt kändes väldigt fräsch och samtidigt mättande. Det kändes även som en rätt som jag skulle kunna äta många gånger på raken utan att tröttna på. Lite annorlunda smaker vilket alltid är roligt. Jag tror att det hade kunnat vara gott att tillföra lite sötma genom att blanda ned några russin i det varma riset. Ett glas rött passade mycket bra till! Betyg: 8/10