Grön linssoppa

Kommentera

4 portioner 

1 msk smör/rapsblandning 

2 vitlöksklyftor 

2 dl torkade gröna linser 

1 knapp tsk torkad ingefära 

1 tsk spiskummin 

1 tsk kardemumma 

300 g hackad spenat 

6 dl vatten 

1,5 grönsaksbuljongtärning 

6 medelstora potatisar 

400 g light kokosmjölk 

tsk citronsaft 

Gör såhär: 

Hetta upp stekfettet i en stor kastrull och pressa ned vitlöksklyftorna. Fräs någon minut tillsammans med linserna och kryddorna. Lägg i spenaten, häll över vatten och smula ned buljongtärningarna. Låt koka på låg värme ca 10 minuter. Skala under tiden potatisen och skär den i medelstora bitar. Tillsätt potatisen och kokosmjölken och låt koka ytterligare ca 15 minuter eller tills både linser och potatis är mjuka (men inte sönderfallna). Tillsätt citronen och eventuellt salt efter smak. Servera gärna tillsammans med mjukt bröd. 

Pris: 11,1 kr/portion 

 

Grön linssoppa 

Näringsinnehåll 

Referensvärden (för en måltid) 

Energi 

381 kcal 

Individuellt 

Protein 

16 g 

Individuellt 

Fett 

1g 

Individuellt 

Varav mättat fett 

6,9 g 

<8 g 

Kolhydrater 

46 g 

Individuellt 

Fibrer 

1g 

Ca 10 g 

D-vitamin 

0,8 µg 

Ca 3 µg 

C-vitamin 

46 mg 

Ca 23 mg 

Kalcium 

139 mg 

Ca 240 mg 

Järn 

5,3 mg 

Ca 4,5 mg 

Folat 

159 µg 

Ca 120 µg 

Kommentarer om näringsinnehåll: Denna rätt är väldigt energisnål (66 kcal/100 g) men innehåller ändå rikligt av många vitaminer och mineraler. Den är mycket fiberrik vilket är nyttigt på många sätt men även kan ställa till det lite för magen för den som är ovan att äta stora mängder fibrer. Linserna och spenaten gör denna rätt rik på folat, vilket är en av få vitaminer som vi i västvärlden generellt får i oss för lite av. Folat är viktigt för nybildning av röda blodkroppar och andra celler. D-vitamininnehållet är lågt men kan höjas genom att lägga till en smörgås med stekt ägg. Kokosmjölken bidrar med en ganska stor mängd mättat fett, därför är det bra att i alla fall välja en light-version. 

Matildas kommentarer: Soppor är något av det bästa jag vet, enkelt, nyttigt, billigt, gott och oändligt med variationer! Denna soppa är lite matigare variant (man håller sig mätt på den!) och en av mina favoriter. Kryddorna som används har en distinkt smak och är inte särskilt vanliga i det svenska köket, kardemumma används ju nästan bara i bullar här. Detta kan eventuellt vara en anledning till att jag gillar soppan så mycket, den känns som en stor, varm, bullig kram. Grundsmakerna är välbalanserade med sälta från buljongen, sötma från kokosmjölken och syra från citronen.  En mycket trevlig vardagsrättBetyg: 7/10