
4 portioner
260 g penne-makaroner
125 g mozzarella
100 g färsk spenat
100 g cashewnötter
100 g soltorkade tomater (avrunna)
4 msk pesto alla genovese
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
Lite pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här: Koka upp pastan och sätt ugnen på 200 grader. Skär upp mozzarellan i tunna skivor. Lägg spenat, soltorkade tomater och cashewnötter i en medelstor/stor ugnsform. När pastan är färdig lägger du även den i ugnsformen med de andra ingredienserna. Häll över olivolja, pesto och citronsaft. Pressa vitlöksklyftorna och krydda med salt och peppar. Blanda runt väl så att smakerna fördelar sig jämnt. Toppa med mozzarellaskivorna. Sätt in formen i ugnen i cirka 20 minuter. Njut!
Pris: 15,9 kr /portion
Pasta-pesto-låda |
Näringsinnehåll |
Referensvärden (för en måltid) |
---|---|---|
Energi |
643 kcal |
Individuellt |
Protein |
23 g |
Individuellt |
Fett |
33 g |
Individuellt |
Varav mättat fett |
8,7 g |
<8 g |
Kolhydrater |
59 g |
Individuellt |
Fibrer |
8,3 g |
Ca 10 g |
D-vitamin |
0,1 µg |
Ca 3 µg |
C-vitamin |
15 mg |
Ca 23 mg |
Kalcium |
233 mg |
Ca 240 mg |
Järn |
3,9 mg |
Ca 4,5 mg |
Folat |
89 µg |
Ca 120 µg |
Matildas kommentarer: Denna rätt kommer från början från min mamma som tvingades slänga ihop något ätbart av det vi hade hemma någon kväll i min barndom. Till hela familjens förtjusning visade det sig vara väldigt gott och kom att bli en standardrätt hemma hos oss. Jag kan tipsa om att den även är god med potatis istället för pasta, men upplevs då som en helt annan rätt.
Maten är fet och salt och går därför knappt att ogilla, men den är ändå fräschare än pizza eller dylikt. Det bästa med rätten är enligt mig de soltorkade tomaterna som bryter av med sin syrlighet, men även den krämiga mozzarellatoppingen är helt underbar, för att inte tala om vitlöksdoften som sprider sig i köket när lådan står i ugnen.
Ett fylligt, halvsurt rödvin passar mycket bra som dryck till och spär på kalorierna ännu mer. Betyg: 9/10
Peters kommentarer: Det här är helt klart en av dom godaste rätterna jag vet. Sältan och smaken från peston tillsammans med krämigheten från osten som bryts av de knapriga cashewnötterna, en helt underbar kombination! För er som äter kött kan jag rekommendera att komplettera med någon lufttorkad skinka för att lyfta maten lite ytterligare. Näringsmässigt är maträtten helt okej och till och riktigt bra om man jämför med många andra "helgrätter". Den innehåller även en hel del energi men för min del är de inget jag direkt oroar mig över, speciellt inte för helgmat. Betyg: 10/10