Pasta-pesto-låda

Kommentera

4 portioner 

260 g penne-makaroner 

125 g mozzarella 

100 g färsk spenat 

100 g cashewnötter 

100 g soltorkade tomater (avrunna) 

4 msk pesto alla genovese 

1 msk olivolja 

2 vitlöksklyftor 

Lite pressad citron 

Salt 

Peppar 

Gör så här: Koka upp pastan och sätt ugnen på 200 grader. Skär upp mozzarellan i tunna skivor. Lägg spenat, soltorkade tomater och cashewnötter i en medelstor/stor ugnsform. När pastan är färdig lägger du även den i ugnsformen med de andra ingredienserna. Häll över olivolja, pesto och citronsaft. Pressa vitlöksklyftorna och krydda med salt och peppar. Blanda runt väl så att smakerna fördelar sig jämnt. Toppa med mozzarellaskivorna. Sätt in formen i ugnen i cirka 20 minuter. Njut! 

Pris: 15,9 kr /portion 

 

Pasta-pesto-låda 

Näringsinnehåll 

Referensvärden (för en måltid) 

Energi 

643 kcal 

Individuellt 

Protein 

2g 

Individuellt 

Fett 

33 g 

Individuellt 

Varav mättat fett 

8,7 g 

<8 g 

Kolhydrater 

59 g 

Individuellt 

Fibrer 

8,3 g 

Ca 10 g 

D-vitamin 

0,µg 

Ca 3 µg 

C-vitamin 

15 mg 

Ca 23 mg 

Kalcium 

233 mg 

Ca 240 mg 

Järn 

3,mg 

Ca 4,5 mg 

Folat 

8µg 

Ca 120 µg 

 
Kommentarer om näringsinnehållet: Näringsmässigt är inte denna rätt tipp-topp, utan att för den sakens skull vara hälsovådlig, men den är väldigt energität (215 kcal/100 g) vilket gör att man får äta ganska många kalorier innan man känner sig mätt. För oss är detta dock "helgmat" och någonting som vi äter för smakens och njutningens skull. Om man ändå vill göra denna rätt lite nyttigare kan man minska på pastan och ta bort olivoljan helt för att sänka energiinnehållet, och istället lägga till lite sparris för att höja vitamin C, folat m.m. Rätten har i alla fall ett högt innehåll av nyttiga (och även mindre nyttiga) fetter samt protein och kalcium. Nötter minskar även risken för både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes 
 

Matildas kommentarer: Denna rätt kommer från början från min mamma som tvingades slänga ihop något ätbart av det vi hade hemma någon kväll i min barndom. Till hela familjens förtjusning visade det sig vara väldigt gott och kom att bli en standardrätt hemma hos oss. Jag kan tipsa om att den även är god med potatis istället för pasta, men upplevs då som en helt annan rätt.  

Maten är fet och salt och går därför knappt att ogilla, men den är ändå fräschare än pizza eller dylikt. Det bästa med rätten är enligt mig de soltorkade tomaterna som bryter av med sin syrlighet, men även den krämiga mozzarellatoppingen är helt underbar, för att inte tala om vitlöksdoften som sprider sig i köket när lådan står i ugnen 

Ett fylligt, halvsurt rödvin passar mycket bra som dryck till och spär på kalorierna ännu mer. Betyg: 9/10

Peters kommentarer: Det här är helt klart en av dom godaste rätterna jag vet. Sältan och smaken från peston tillsammans med krämigheten från osten som bryts av de knapriga cashewnötterna, en helt underbar kombination! För er som äter kött kan jag rekommendera att komplettera med någon lufttorkad skinka för att lyfta maten lite ytterligare. Näringsmässigt är maträtten helt okej och till och riktigt bra om man jämför med många andra "helgrätter". Den innehåller även en hel del energi men för min del är de inget jag direkt oroar mig över, speciellt inte för helgmat. Betyg: 10/10