
Peppargryta (ca 4-5 portioner)
450g picnicbog
1 köttbuljongtärning
1,5 matskedar soja
1,5 dl vatten
3,5 dl havregrädde
500g fryst broccoli
1 medelstor lök
1 msk vitvinsvinväger
1 msk svartpeppar.
1 msk socker.
0,5 dl vetemjöl
salt (efter smak)
aromat (efter smak)
Bulgur
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 matsked rapsolja
salt (efter smak)
Gör så här:
Skär köttet i lagom stora bitar. Lägg i kastrull och fyll på med vatten tills det täcker över köttet. Låt koka 30-60 min på låg värme med lock på.
Häll rapsoljan i en kastrull och häll sedan på bulgur. Fyll på med dubbel mängd vatten jämfört med mängden bulgur. Koka upp utan lock och låt sjuda tills vattnet är borta.
Hacka löken och häll i resten av ingredienserna utom kryddorna i grytan och koka upp.
Blanda vetemjölet med kallt vatten och vispa tills det löser sig i vattnet och inte har några klumpar. Häll mjölblandningen i grytan och låt det koka upp.
Tillsätt salt (gärna mineralsalt), svartpeppar och aromatkrydda efter behag. Smaka av!
Peppargryta m bulgur |
Näringsinnehåll |
Referensvärden (för enmåltid) |
---|---|---|
Energi |
423 kcal |
Individuellt |
Protein |
28 g |
Individuellt |
Fett |
16 g |
Individuellt |
Varav mättat fett |
3 g |
< 8 g |
Kolhydrater |
38 g |
Individuellt |
Fibrer |
6,3 g |
Ca10 g |
D-vitamin |
0,6 µg |
Ca 3 µg |
C-vitamin |
61 mg |
Ca23 mg |
Kalcium |
93 mg |
Ca 240 mg |
Järn |
3,2 mg |
Ca4,5 mg |
Folat |
128 µg |
Ca 120 µg |
Kommentarer om näringsinnehållet
Näringsmässigt innehåller denna maträtt mycket protein vilket är positivt för dig som håller på med mycket muskelstärkande träning, vill man ha den mer balanserad kan man byta ut bulgur till ris och/eller öka på andelen grönsaker. Den har en god fettkvalitet vilket skyddar mot hjärt/krälsjukdomar och är bra för dig med diabetes. Energidensiteten är dessutom låg vilket medgör att det är enklare att bli mätt utan att överäta energimässigt. Trots att måltiden inte når upp till RDI är det inget man behöver vara orolig över då RDI egentligen är mer relevant för en längre period och även om man inte når upp till rekommenderat nivåerna betyder det inte nödvändigtvis att man kommer få brist av ämnet.
Denna maträtt tar lite tid att laga men genomförandet är ytterst enkelt och funkar utmärkt att göra storkok på inför veckan. Grytbitar av picnicbog är kött av de lite segare slaget och de är därför bra att koka det en längre tid om man vill ha ett mört kött i sin gryta. Maträtten inehåller ganska simpla smaker men i bland är de simpla bäst och jag blev positivt överraskad av maträtten som hade en väldigt fyllig och god pepparsmak, men kryddningen funkar ju självklart att improvisera med själv tills man är nöjd. För att undvika ett för stort saltinnehåll hade jag i en del andra smakförstärkare så som socker och aromat (natriumglutamat) och kombinerade detta med mineralsalt tills jag var nöjd.
Tips: Vill man göra grytan glutenfri går det utmärkt genom att byta ut bulgur mot ex potatis och byta redningen mot maizena eller alternativt skippa redningen om mat inte har emot en lite rinnigare gryta, Personligen tyckte jag grytan var godare utan redning så det kan vara ett tips att prova.
Betyg: 8/10
skriven
Mums!